Meer als: “wie ben ik”! Ik ben Gwen, 33 jaar, een Frans-Canadese, net aangekomen uit Montreal.

Ik had meer dan 12 jaar gewerkt als videogame-graficus en was al erg geïnvesteerd in het verlagen van mijn milieu-impact op een persoonlijk niveau, toen het gevoel dat ik geen deel uitmaakte van de oplossing te veel werd en ik meer moest doen.

In maart 2019, tijdens een fietstocht met mijn broer door België, Duitsland en Nederland, ontmoette ik een heel speciaal iemand hier in Delft en na een tijdje kwam er een moment waarop ik wist dat ik de kans moest grijpen om iets anders te proberen – maar wat?

De verschillende keren dat ik naar Delft kwam, kon ik geen zero waste winkels vinden; in Montreal schieten ze als paddenstoelen uit de grond, maar hier kreeg ik plotseling weer te maken met supermarkten en verpakkingen, terwijl ik ze bijna uit mijn leven had gewist.

Het was eigenlijk triggerend voor me, en daarom besloot ik na een tijdje dat ik met al mijn spaargeld naar Delft zou verhuizen om een zero waste winkel te beginnen!

Zero waste ontmoet click’n’collect!
In augustus 2020 kreeg ik een openbaring.
Tijdens een fietstocht (de zoveelste!) in het noorden van Frankrijk met mijn vriend, kwamen we een grote automaat tegen die rechtstreeks verse producten van boerderijen aan de consument verkocht, 24/7.

We kochten er een paar dingen uit, maar waren een beetje gefrustreerd dat we de glazen potten waarin onze soepen zaten moesten weggooien, in plaats van ze terug te brengen naar de boerderij of het kastje.
Toen klikte het.

Ik kende in Montreal een zero waste winkel die alleen werkte via online bestelling en thuisbezorging. Ze leverden de goederen in potten, per fiets, die je dan kon terugbrengen als ze leeg waren. Hoewel het erg succesvol was, maakte ik zelden gebruik van hun diensten, vooral omdat ik er een hekel aan heb om thuis te moeten wachten op een levering.

Maar wat als ik in plaats daarvan deze boerderijautomaat zou gebruiken? Je mandje klaarmaken om op elk moment van de dag of nacht op te halen?

Zo werd Lockoloop geboren: een woordspeling tussen locker en loop, zero waste meets click’n’collect.
Gelukkig blijkt uit de resultaten van de enquête dat meer dan 76% van onze respondenten achter het idee staat! Natuurlijk sluit ik de deur helemaal niet voor het idee van een B&M-winkel op een dag. Ik weet dat veel van jullie, net als ik, gehecht zijn aan het idee van een plek waar je kunt samenzijn met mensen die hetzelfde denken, en enige transparantie hebt over de producten die je koopt.