Wat is Maker Faire?

De Maker Faire is de grootste Show (and Tell) op aarde: een gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Een viering van de Maker movement.

Deels wetenschapsfestival, deels beurs, en voor een deel iets helemaal nieuws. Maker Faire is een samenkomst van tech-enthousiastelingen, hobbyisten, onderwijzers, knutselaars, ingenieurs, wetenschapsclubs, designers, kunstenaars, studenten en commerciële exposanten van alle leeftijden. Al deze makers komen naar de Maker Faire om het publiek te laten zien wat ze maken en om te delen wat ze leren. Vol passie en enthousiasme introduceren zij hun projecten aan het publiek.


Een korte geschiedenis

In de US begon het allemaal in 2006 met de lancering van de Maker Faire in de Bay Area. Hier was de populariteit van het maken en interesse onder de groepen ambitieuze makers erg zichtbaar. De Makers namen deel aan hands-on activiteiten en leerden nieuwe vaardigheden tijdens het evenement. Een record aantal van 215.000 mensen namen deel aan de twee Maker Faires in de Bay Area en New York in 2014. Een gezinsvriendelijk evenement, waar 50% van de bezoekers tijdens het evenement aanwezig was met kinderen. Sinds enkele jaren is ook in Europa de Maker Faire een feit. Met de komst van de Eindhoven Maker Faire in 2014 is de start voor een Eindhovense community gemaakt.

 

Maker Faire is voornamelijk gericht op de toekomst, de presentatie van makers die nieuwe toepassingen verkennen met nieuwe technologieën. Maar het is niet alleen voor de makers op technisch gebied; de Maker Faire is gevuld met projecten en experimenten vanuit het gehele spectrum van wetenschap, techniek, kunst, performance en ambacht.

Maker Faire is een bijeenkomst van fascinerende, nieuwsgierige mensen die graag hun vaardigheden delen. Het is een plek voor makers om hun werk te demonstreren en interactie aan te gaan met het publiek. Vele makers zeggen dat ze geen andere plek kennen om te delen wat ze doen. DIY (Do-It-Yourself) is vaak onzichtbaar in onze gemeenschap, deze vindt vaak plaats in winkels, garages en op keukentafels. Het staat meestal niet in de schijnwerpers van de traditionele kunst of (wetenschappelijke) evenementen. Maker Faire maakt deze projecten zichtbaar en laat ideeën zien die we niet elke dag tegenkomen.

Maker Faire wordt mogelijk gemaakt door Maker Media. Maker Media publiceert Make:magazine, produceert Maker Faires, en biedt doe-het-zelf tools, electronica, kits en boeken aan via de online en pop-up maker Shed winkels.


Waarom een Maker Faire in Delft?

In navolging van Eindhoven, die al vele jaren succesvol meedraait in de wereld van de Maker Faire, wil ook Delft zichzelf op de kaart zetten als tweede maakfestival in Nederland. Door een breed netwerk van de TU Delft, de Haagse Hogeschool, InHolland en de vele technologiebedrijven, wetenschappers en studenten in Delft, heeft Delft een centrumpositie in de wereld van de creatieve wetenschap en techniek. Door de verschillende elementen van een Maker Faire (i.e. spelen, leren, maken en ontwerpen) te verbinden aan een breed scala aan technologie-fanatiekelingen wordt de wereld van de technologie toegankelijker gemaakt voor een breed geïnteresseerd publiek. We creëren daarmee een op de gemeenschap gebaseerd educatie-evenement dat iedereen inspireert om de maker in zichzelf naar boven te brengen.