Een simpel apparaat tegen plastic afval

Plastic scheiden doen we iedere dag maar hoe eigenlijk? In Nederland wordt het afval netjes gescheiden door complexe lasersystemen. Deze systemen kunnen het type plastic herkennen en daarmee op de juiste manier scheiden. In minder ontwikkelde landen is dit echter niet altijd mogelijk. Zij hebben deze luxe niet. Daarom was er een nieuwe toegankelijke en goedkope manier van afvalscheiding nodig en daarmee had Jerry de Vos zijn afstudeeronderwerp gevonden.

Wat volgde was een licht, mobiel, toegankelijk en betaalbare plastic scanner. Maar deze creatieve oplossing kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Voor het project moest Jerry zijn kennis en skill-set veder uitbreiden en daarmee kreeg hij hulp van mensen uit verschillende disciplines. Hard werken werd echter beloond. Toen Jerry zijn uitvinding had ingezonden voor de James Disen ontwerpwedstrijd kon hij paar weken later de prijs voor duurzaamste ontwerp in ontvangst nemen.

Jerry won middelen waarmee hij zijn scanner veder kan gaan ontwikkelen. Bovendien had de plastic scanner al veel aandacht getrokken. Vele bedrijven staan klaar om de plastic scanner door te ontwikkelen echter is Jerry daar nog niet van overtuigd. Volgens Jerry beperkt de commerciƫle kant van zijn plastic scanner voor nu de ontwikkeling en houdt hij het liever bij een open source project. Een project waarbij alle hardware en zowel software openbaar wordt gepubliceerd zodat ontwikkelaars over de hele wereld bij kunnen dragen aan een toegankelijke manier van het scheiden van plastic.

Voor Jerry is dit pas het begin van het project waarbij er nog volop ruimte is voor verbetering en ontwikkeling. Al met al hoopt Jerry met zijn plastic scanner zo veel mogelijk mensen te helpen met het scheiden van plastic. Zodat we gezamenlijk bijdragen aan een schonere wereld.